Kiralık Kasa Ücreti Ne Kadardır?
Kiralık kasa için, bankadan bankaya değişen yıllık kira bedelleri ve ilk kiralamada depozito ücreti istenebilmektedir.
Aşağıda bazı bankaların kiralık kasa ücretleri gösterilmiştir.
Kiralık Kasa Nasıl Açılır?
Kiralık kasa açmak için 1 adet vesikalık resminiz ve kimliğiniz ile bankaya başvuruda bulunmaz gerekir. Tek kullanıcılı bir kasa kiralayacaksanız işleminiz oldukça kolay ve hızlı olarak gerçekleştirilir ve banka gerekli işlemleri hallederek sizlere kiraladığınız kasaya ait 2 adet anahtarı teslim eder. Bu sayede kiraladığınız kasayı hızla kullanmaya başlayabilirsiniz.
Kiralık Kasalarda Zaman Aşımı Süresi Kaç Yıldır?
Kiralık kasa, yasal süre olan 10 yıllık zaman aşımına tabidir. 10 yıl süreyle ziyaret edilmemiş, kira bedeli tahsil edilmemiş ve sahiplerine ulaşılamamış kiralık kasalar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna devrolunmaktadır. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna devredilen kiralık kasa muhteviyatının sahibine iadesi mümkün değildir.
Kiralık Kasa İçin Zamanaşımı Süresi Ne Zaman Başlar?
Kiralık kasalardaki kıymetler için zamanaşımı, kasa kira bedelinin en son tahsil edildiği ya da kasanın en son açıldığı tarihten itibaren başlar.
Kiralık Kasaya İlişkin Zamanaşımı Süresinin Bitiminden Önce Banka Hak Sahibine Uyarıda Bulunur mu?
Zamanaşımına uğrayan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar zamanaşımına uğradığı yılı takip eden Şubat ayının başından itibaren bankaların internet sitesinde liste halinde dört ay müddetle ilan edilir. Bankalar, söz konusu listelerin kendi internet sitesinde ilan edildiği hususunu, Şubat ayının 15. gününe kadar ülke genelinde yayım yapan ve ilan talebi tarihinde Basın İlan Kurumu listelerindeki tirajı en yüksek ilk beş gazeteden ikisinde 2 gün süreyle ilan eder. 2015 Yılında Kiralık Kasalardan
Zaman Aşımına Uğrayarak TMSF'ye Devredilen Mal Varlığı
Sayıştay, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu‘na (TMSF) ilişkin 2015 yılı denetim raporunda, bankaların kiralık kasalarında unutulan ve fona devredilen varlıklara ilişkin uyarıda bulundu. TMSF’ye devredilen kıymet sayısı 174 bine ulaştı.
İşte TMSF’nin Kasa Serveti
Rapora göre, kasalarda unutulup fona devredilen varlıklar arasında altın, mücevher, senet, tahvil, kalem, para, çakmak, gümüş, pul ve hatıra paralar da yer aldı.
2015 yıl sonu itibarıyla, fona bin 745 adet altın, 5 bin 715 mücevherat, bin 73 tasarruf bonosu, 507 gümüş, 39 pul, 327 saat, 39 çakmak, 44 kalem ve 532 hatıra parası devredildi.
Fona devredilen varlıklar arasında, TL ve yabancı para, senetler, tahviller, bonolar da yer aldı. Böylece, fona devredilen toplam varlık adedi 174 bin 71 oldu.
Yazar Hakkında:
Semih ALEMDARLI
Uşak Üniversitesi Bankacılık ve Finans 3.sınıf öğrencisi.
Emeğiniz için teşekkürler :)
YanıtlaSilİnsanlar, sincaplar gibi biriktirmeyi seven canlılardır. Ama sincaplar ile insanların biriktirmeleri arasında bazı farklar vardır.
YanıtlaSilSincaplar ceviz, fındık biriktirirler, insanlar ise altın, gümüş biriktirirler.
Sincaplar yiyecek bir şey bulmanın zorlaştığı kış mevsiminde yemek ve hayatta kalmak için biriktirirler. İnsanlar ise kendi açgözlülükleri ve çocuklarına miras bırakmak için biriktirirler.
Sincaplar biriktirdiklerini yuvalarında, ağaç kovuğunda saklarlar. İnsanlar bankalara, kiralık kasalara koyarlar.
Sincaplar biriktirdikleri fındıkları, cevizleri kendileri yerler. Çocuklarına seneler sonra miras bırakmazlar. İnsanlar ise bir sürü altın, gümüş, toprak, ev, arazi biriktirirler. Sonra da ölüp giderler. Ve biriktirdiklerini geride kalanlara miras olarak bırakırlar.
Bir gün sela okunur filan kişi ölmüştür diye. Sonra miras avukatı gelir ve murisin mirası açılır. Kimi mirasçılar memnun kalır murisin vasiyetnamesinden. Kimi mirasçılar beklediklerini bulamazlar ve hayal kırıklığına uğrarlar. Ama hayat böyle bir devinim şeklinde devam eder.
Yazınızdan öğrendiğim kadarıyla bazı miras bırakan murisler paralarını, altınlarını, gümüşlerini bankaların kiralık kasalarında saklayıp unutacak kadar tuhaf kişiler olabiliyor.
Mirasçılara da sanırım şu replik kalıyor: Vermeyince mabud, ne yapsın Sultan Mahmut...